A.Χατζηγιάννης: Η ναυτιλία δίνει δεύτερη ευκαιρία στην οικονομία και στη χώρα
Λευκωσία: Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυπριακή ναυτιλία είναι να εκμεταλλευτούμε σωστά και έγκαιρα τη συγκυρία ώστε να προσελκύσουμε εφοπλιστές για να βάλουμε στέρεες βάσεις στην ανάπτυξη ναυτιλιακού κέντρου, τονίζει σε συνέντευξή του στον «Φ» ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, Αντρέας Χατζηγιάννης.
Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηγιάννης, το Brexit δημιουργεί ένα νέο παράθυρο ευκαιριών που πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που θα καταστήσουν την Κύπρο πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων υπηρεσιών που παραδοσιακά προσφέρει το City.
Τονίζει ότι μάς δίνεται τώρα μια δεύτερη ευκαιρία να επιτύχουμε πολύ περισσότερα, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να προσελκύσει τον πλοιοκτήτη καθώς ο πλοιοκτήτης θα φέρει τα μεγάλα οφέλη στην οικονομία. Ο κ. Χατζηγιάννης καταλήγει ότι πρέπει να γίνει μεγάλη και συνεχής προσπάθεια από μέρους της κυπριακής πολιτείας σε αυτή την κατεύθυνση.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι ναυτιλιακοί κολοσσοί επιλέγουν την Κύπρο. Ποια τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο;
Η Κύπρος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πέραν του νομικού συστήματος και της φορολογικής βάσης, διαθέτει πληθώρα άρτια καταρτισμένων στελεχών. Θα έλεγα ότι οι Κύπριοι κληρονομήσαμε πολλά θετικά στοιχεία από τους προγόνους μας.
Το κυπριακό DNA είναι κράμα του ελληνικού αλλά και του φοινικικού στοιχείου. Από τους Φοίνικες κληρονομήσαμε το εμπορικό πνεύμα. Από τους Έλληνες προσθέσαμε το ελεύθερο δημιουργικό πνεύμα και την πολυπραγμοσύνη.
Τους τελευταίους δύο αιώνες, ο αγγλοσαξονικός τρόπος σκέψης και οργάνωσης επέδρασαν αισθητά στην κυπριακή κουλτούρα, προσθέτοντας πολλά καλά στοιχεία, κυρίως στο νομικό, στο χρηματο-οικονομικό και γενικότερα στο σύστημα διακυβέρνησης. Κληρονομήσαμε από τους Αγγλοσάξονες τον κοινό νουν και τη λογική που εκλείπει από τις μέρες μας, ενώ πολλοί Κύπριοι έχουν εκπαιδευτεί στην Αγγλία και διαπρέπουν τώρα ως ανώτερα στελέχη σε διεθνείς οίκους όλων των τομέων της οικονομίας.
Πώς μπορεί η Κύπρος να αξιοποιήσει το μομέντουμ και να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες;
Πέραν της διεθνούς συγκυρίας στη ναυτιλία, το Brexit δημιουργεί ένα νέο παράθυρο ευκαιριών που πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που θα καταστήσουν την Κύπρο πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων υπηρεσιών που παραδοσιακά προσφέρει το City.
Η ΕΕ δεν συγκρίνεται με την ΕΟΚ προ του 1973, πριν από την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας. Η ΕΕ, οικονομική υπερδύναμη σήμερα, μετά το Brexit δεν θα αφήσει όλον αυτό τον σημαντικό κλάδο της οικονομίας της να τον καρπώνεται κράτος μη μέλος. Πρέπει και σίγουρα θα ευνοήσει κράτη-μέλη της να δημιουργήσουν το κατάλληλο νομικό και φορολογικό καθεστώς, το οποίο θα προσελκύσει πολλές από αυτές τις χρηματο-οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες.
Η Κύπρος, το νομικό σύστημα της οποίας είναι βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο (το οποίο είναι και η βάση του διεθνούς εμπορίου, των διεθνών συναλλαγών και της ναυτιλίας), με πληθώρα από άρτια καταρτισμένους επιστήμονες από τα καλύτερα βρετανικά πανεπιστήμια στους τομείς του δικαίου, της οικονομίας, των χρηματο-οικονομικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, και με ανερχόμενη ναυτιλία, έχει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα συγκυρία.
Η Κύπρος με στοχευμένες πολιτικές και ρυθμιστικές κινήσεις μπορεί και οφείλει να διεκδικήσει μέρος της παγκόσμιας πίτας σε ένα τόσο σημαντικό και πολλά υποσχόμενο εύρος υπηρεσιών και πολλαπλασιαστικών οικονομικών επιδράσεων που απορρέουν από τη δημιουργία ενός χρηματο-οικονομικού κέντρου συμπεριλαμβανομένου του ναυτιλιακού κέντρου παγκόσμιας εμβέλειας.
Η Κύπρος μετά την ανεξαρτησία στη δεκαετία του 1960, έχασε μια σημαντική ευκαιρία να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού ναυτιλιακού και κατά επέκταση χρηματο-οικονομικού εμπορικού κέντρου. Δεν υπήρχαν τότε περιοριστικοί κανόνες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η Κύπρος μπορούσε να προσβλέπει στη στήριξη των εφοπλιστών του έθνους που ήταν ήδη κυρίαρχοι της ναυτιλίας και πολλοί από αυτούς σίγουρα θα προτιμούσαν την Κύπρο από τα μακρινά ξένα κέντρα όπου βρίσκονταν. Σήμερα αυτό το ίδιο πλεονέκτημα, αυτή η ίδια εθνική κληρονομιά, θα μας καθιστούσε τον φυσικό προορισμό πολλών υπηρεσιών που έχουν έδρα το City.
Πρέπει πάντα να είμαστε ευγνώμονες για τους ιθύνοντες εκείνης της ταραγμένης εποχής που συνέλαβαν την ιδέα και δημιούργησαν το νηολόγιο. Μας δίνεται τώρα μια δεύτερη ευκαιρία να επιτύχουμε πολύ περισσότερα, μια ευκαιρία την οποία η Ένωσή μας προσπαθεί με κάθε τρόπο και ευκαιρία να αναδείξει και να αξιοποιήσει.
Ποια τα περιθώρια ανάπτυξης της ναυτιλίας στην Κύπρο; Πώς θα διεκδικήσει το χρίσμα;
Δεν είναι απλό. Πρώτα φτιάχνεις το κατάλληλο φορολογικό και νομικό πλαίσιο. Αυτό από μόνο του χρειάζεται καινοτόμες ιδέες και έξυπνες λύσεις. Δεν είναι θέμα φοροαπαλλαγών, είναι θέμα μιας ευρύτερης αρχιτεκτονικής πολιτικών και ρυθμιστικών πρωτοβουλιών.
Η Κύπρος πρέπει να τελειοποιήσει το νομικό της πλαίσιο. Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές για να προσελκύσει συγκεκριμένους κλάδους και να ενισχύσει αλληλοϋποστηριζόμενα clusters. Όσον αφορά στη ναυτιλία, έχει καλυφθεί κάποια απόσταση και άρχισαν να έρχονται εταιρείες στην Κύπρο.
Πιστεύω όμως ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα από αυτό που μπορεί πραγματικά να επιτευχθεί. Είμαστε ικανοποιημένοι που η Πολιτεία ακούει και υπάρχει σύμπνοια σε όλο τον πολιτικό κόσμο, χρειάζονται όμως συγκεκριμένες διορθωτικές αναπροσαρμογές. Η Κύπρος μπορεί να απορροφήσει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας εάν φύγει τελικά η Βρετανία και το City από την Ευρώπη και εάν γίνουν σωστές κινήσεις στοχευμένα και γρήγορα.
Υπάρχει κίνδυνος να διασαλευτεί η καλή σχέση που έχουμε με την Ελλάδα από το γεγονός ότι αρκετές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σκέφτονται -ή το έχουν κάνει ήδη- να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί μας;
Δεν είμαστε ανταγωνιστικές χώρες. Μην το βλέπετε έτσι. Το καθεστώς στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερο. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970, οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν ριζώσει στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως και οι Έλληνες που βρίσκονται στο Ντουμπάι, στη Σιγκαπούρη, στο Μονακό και αλλού. Αυτούς μπορούμε και πρέπει να τους προσελκύσουμε.
Όσον αφορά στο Νηολόγιο, το ελληνικό δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το κυπριακό. Το κυπριακό νηολόγιο είναι συμπληρωματικό. Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνόκτητου στόλου νηολογείται σε ξένα νηολόγια, εκτός Ελλάδας και Κύπρου.
Η Κύπρος φυσικά έχει το πρόβλημα με το εμπάργκο και είναι φυσικό να μην μπορεί να εντάξει στο νηολόγιό της πολλά από αυτά, ειδικά τα πετρελαιοφόρα. Συνεπώς, η μη νηολόγηση ελληνόκτητων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο είναι καθαρά ελληνικό θέμα που δεν σχετίζεται με την Κύπρο. Αυτό τονίζουμε συνεχώς στην ελληνική πολιτεία.
Ποια η σημασία της ναυτιλίας στην οικονομία;
Η ναυτιλία είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας. Αποτελείται από περισσότερα από 25.000 πλοία σημερινής αξίας 904 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εξυπηρετεί πέραν του 90% του παγκόσμιου εμπορίου, με αξία που μπορεί να φτάσει στα $8 τρισεκατομμύρια, ίση δηλαδή με την οικονομία της Κίνας. Ό,τι βλέπετε γύρω σας ή τουλάχιστον η πρώτη ύλη του έχει μεταφερθεί με πλοίο τουλάχιστον μία φορά.
Το ναυτιλιακό κέντρο είναι για την οικονομία ένα χρυσορυχείο. Όπως ο τουρισμός αφού απομονώσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις του στο φυσικό περιβάλλον και στην πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου.
Η ναυτιλία είναι διαχρονική πηγή πλούτου και παραγωγής πληθώρας θέσεων εργασίας και στηρίζει έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών και υπηρεσιών από πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης, ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο σταθερά και μακροχρόνια είναι να δημιουργήσει η Κύπρος ένα σύγχρονο και συνεχώς αναπτυσσόμενο ναυτιλιακό κέντρο, το οποίο με τη σειρά του θα ενισχύσει αλληλένδετα άλλους κλάδους, δημιουργώντας νέα οφέλη και συγκριτικά πλεονεκτήματα πέραν αυτού που τώρα διαθέτουμε στη ναυτιλία.
Θα πρέπει γενικότερα να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη ναυτιλία καθώς η ναυτιλία δεν θα πάψει ποτέ να υφίσταται, σε αντίθεση με άλλους κλάδους που επηρεάζονται από την τεχνολογική εξέλιξη ή τον τουρισμό, ο οποίος δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι εμφανίστηκε και εκτοξεύτηκε τις τελευταίες δεκαετίες σαν αποτέλεσμα της δημιουργίας και ραγδαίας ανόδου της μεσαίας τάξης στον δυτικό κόσμο.
Από τη μια, αυξάνεται το κυπριακό νηολόγιο. Πώς όμως θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους; Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν ώστε να έρθουν εταιρείες με φυσική παρουσία στο νησί;
Η Κύπρος θα πρέπει να προσελκύσει τον πλοιοκτήτη, καθώς ο πλοιοκτήτης θα φέρει τα μεγάλα οφέλη στην οικονομία. Πρέπει να γίνει μεγάλη και συνεχής προσπάθεια από μέρους της κυπριακής πολιτείας σε αυτή την κατεύθυνση. Η χώρα μας θα έχει θέσει ισχυρά θεμέλια μόνο εάν φέρει τους πλοιοκτήτες στο νησί και αυτό είναι που επιδιώκουμε να κάνουμε.
Δηλαδή;
Το σωστό νομικό πλαίσιο είναι η βασική αιγίδα προστασίας των πλοιοκτητών. Τα πλοία ταξιδεύουν σε κάθε πλευρά του πλανήτη. Το θέμα της νομικής προστασίας του πλοιοκτήτη είναι πολύ σημαντικό στον τρόπο άμυνάς του σε αυτά τα μέρη. Και χρειάζονται καινοτόμες και έξυπνες ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ποιες προκλήσεις για την κυπριακή ναυτιλία βλέπει η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών;
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυπριακή ναυτιλία είναι να εκμεταλλευτούμε σωστά και έγκαιρα τη συγκυρία, ώστε να προσελκύσουμε εφοπλιστές για να βάλουμε στέρεες βάσεις στην ανάπτυξη ναυτιλιακού κέντρου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή είναι επιδίωξη και πολλών άλλων κρατών στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
Συνέντευξη στη Δήμητρα Λάντου – See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/326953/achatzigiannis-i-naftilia-dinei-deyteri-efkairia-stin-oikonomia-kai-sti-chora?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork#sthash.QVpq4iEZ.dpuf