COVID-19 ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Με την κήρυξη της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσής του στη χώρα μας, ενώ η λειτουργία πολλών επιχειρήσεων επηρεάστηκε σημαντικά με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου εργασίας τους. Η κατάσταση αυτή αναμφισβήτητα έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς εργοδότες, οι οποίοι ενδεχομένως να αναζητήσουν λύσεις στο Άρθρο 5 του νόμου Περί Τερματισμού της Απασχόλησης (Ν. 24/67).
Σύμφωνα με το Άρθρο 5 (β), ένας εργοδότης μπορεί να τερματίσει την απασχόληση ενός εργαζομένου χωρίς αποζημίωση, μεταξύ άλλων, όταν αυτός κατέστη πλεονάζων. Επιπλέον, το άρθρο 18 (γ) (viii) αναφέρει ρητά ότι η μείωση του όγκου της εργασίας ή της επιχείρησης αποτελεί αιτία λήξης της απασχόλησης λόγω πλεονασμού.
Ωστόσο, το κύριο ερώτημα είναι κατά πόσον τα ανωτέρω θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για τερματισμό απασχόλησης ενός εργαζομένου υπό τις ιδιαίτερες περιστάσεις που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας.
Σύμφωνα με σχετική νομολογία, ο τερματισμός απασχόλησης στην βάση των προνοιών του πλεονασμού θεωρείται νόμιμος όταν ο εργοδότης αποδείξει ότι οι λόγοι στους οποίους βασίζεται δεν θα εξαλειφθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά θα επεκταθούν στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, στην υπόθεση A. Iasonos Ltd κατά Charalambou Christou and ors (1994) 1 AAΔ 703 (“Iasonos”), το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι η εποχική ή περιοδική μείωση του όγκου εργασίας η οποία, σε σύγκριση με το κανονικό επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας, αφήνει τον όγκο εργασίας ανεπηρέαστο δεν δικαιολογεί τον τερματισμό εργασίας λόγω πλεονασμού.
Σύμφωνα με την παραπάνω νομολογία, ο τερματισμός της απασχόλησης σε αυτό το στάδιο φαίνεται να είναι πρόωρος και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο πλαίσιο του πλεονασμού, συνυπολογίζοντας δύο βασικούς παράγοντες: κατά πρώτον, το μικρό χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κύπρο και, κατά δεύτερον, την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι η συμμετοχή των επιχειρήσεων στα κυβερνητικά σχέδια στήριξης για όσο διάστημα παραμένουν ενεργά.
Εν κατακλείδι, είναι πιθανό ότι η μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκαλεί η πανδημία θα εξακολουθήσει να υφίσταται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, τα οικονομικά δεδομένα που διαθέτουν οι εργοδότες μέχρι σήμερα προς υποστήριξη της νομιμότητας ενός ενδεχόμενου τερματισμού απασχόλησης αφορούν ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και σε αυτό το στάδιο δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
*Αυτό το άρθρο δεν αποτελεί και δεν προορίζεται να αποτελέσει νομική συμβουλή. Όλες οι πληροφορίες, το περιεχόμενο και το υλικό που διατίθενται στον ιστότοπό μας προσφέρονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς. Για οποιεσδήποτε επαγγελματικές νομικές συμβουλές σχετικά με το εργατικό δίκαιο και άλλα συναφή θέματα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας N. Μουκταρούδης & Συνεργάτες ΔΕΠΕ.